Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Η Επιστροφή στη Δραχμή ειναι η Καλλίτερη Λύση.

Οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί κατέβηκαν σε απεργία στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα για να διαμαρτυρηθούν για προγραμματισμένες περικοπές δαπανών. Aυτοί  είναι έξω φρενών, γιατί μπορεί να επωμιστούν ένα μέρος του βάρους των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται για να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις για την εκ νέου δανειοδότηση της χώρας από  την Ευρωπαϊκή Ένωση ( ΕΕ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ( ΔΝΤ ).

Εάν αυτή η κοινωνική ομάδα που αγωνίζεται για τα δικά της συμφέροντα ικανοποιηθεί και η Ελλάδα χάσει το δάνειο διάσωσης των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, η χώρα μπορεί να χρεοκοπήσει τον ερχόμενο Μάρτιο. Οι Έλληνες τότε δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να αποχωρήσουν από την Ευρωζώνη και αυτό μπορεί να είναι και το καλλίτερο.

Αργότερα αυτόν το μήνα, επιθεωρητές από την ΕΕ , το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έλθουν στην Αθήνα για να αποφασίσουν αν έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα λιτότητας για να εγκρίνουν το νέο δάνειο διάσωσης. Μεταξύ των προτάσεων που έχουν ξεσηκώσει την κατακραυγή είναι η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού (Ναι, οι Έλληνες πληρώνονται για α 14 μήνες εργασίας κάθε χρόνο). Η κυβέρνηση πρέπει να μειώσει δραστικά το έλλειμμα του προϋπολογισμού της, και οι ιδιώτες ομολογιούχοι πρέπει να αποδεχθούν μια μείωση έως και 50 τοις εκατό στην ονομαστική αξία του χρέους που κατέχουν, αν και οι διαπραγματεύσεις ομολόγων 'εχουν σταματήσει για κάποιο χρονικό διάστημα. Η  Ελλάδα έχει $ 14 δισεκατομμύρια σε ομόλογα με ημερομηνία λήξης τον Μάρτιο 20, και η χώρα δεν μπορεί να τηρήσει την υποχρέωση αυτή, χωρίς την διαγραφή μέρους του χρέους της και ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης. Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης παραδέχτηκε ότι η χώρα θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη εάν δεν υπάρξει δεύτερο πακέτο διάσωσης.

Τα πρώτο πακέτο των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει βοηθήσει την Ελλάδα, μέχρι στιγμής, να επιπλεύσει, αλλά η Αθήνα δεν είναι πιο κοντά στην  λύση του προβλήματος του χρέους της,. συσσωρεύεται δε ακόμα περισσότερο χρέος που κάνει τα πράγματα χειρότερα. Το γεγονός είναι  ότι η Ελλάδα  ποτέ δεν τήρησε τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το κόστος της Ελληνικής κακοδιαχείρισης έχει περάσει όχι μόνο στους φορολογούμενους των πλουσίων χωρών, όπως της Γερμανία αλλά και σε αυτών των πτωχών. όπως της Σλοβακίας.

Το σωστό πράγμα για την Ελλάδα είναι  να εγκαταλείψει το ευρώ, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στη δραχμή. Αυτή η κίνηση θα επιτρέψει στην Ελλάδα να υποτιμήσει το νόμισμά της για να ευθυγραμμιστεί με την πραγματική αξία της αγοράς της, και θα συμβάλει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας στην  σημαντική βιομηχανία της - τον τουρισμό - κάνοντας τις επισκέψεις στη χώρα φθηνότερες. Αυτός είναι ο δρόμος προς την ανάπτυξη.
Δεν υπάρχει νομικό κώλυμα  εξόδου της Ελλάδος από την Ευρωζώνη . Το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας  καθορίζει τη διαδικασία με την οποία ένα κράτος μέλος μπορεί να αποχωρήσει. Μια ομαλή έξοδος είναι προτιμότερη από αυτή την κατάσταση της αβεβαιότητας. και των προσωρινών και  βραχυπρόθεσμων λύσεων.
Η ΕΕ  θα ήταν καλύτερα να αφήσει την Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη για να μπορεί  να επικεντρωθεί στα μεγαλύτερα προβλήματα της,όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία.

Nita Ghei The Washington Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου