Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Η Ελλάδα Ζητεί Επιγόντως Σαφήνια για την Συμφωνία του Νέου Πακέτου Διάσωσης

 Der Spiegel

Το διάλειμμα των διακοπών ήταν ευπρόσδεκτο, αλλά την Τρίτη, ο  Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι οι  επόμενοι τρεις μήνες θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη παραμονή της χώρας του στη ζώνη του ευρώ. Η συμφωνία διάσωσης με την ΕΕ, είπε, πρέπει να ολοκληρωθεί.  Αλλιώς χρεοκοπία.

Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου, δεν ήταν ακριβώς γεμάτο ελπίδα. Μια "πολύ δύσκολη χρονιά» τελείωσε, και μία  άλλη "πολύ δύσκολη χρονιά» αρχίζει τόνισε, είπε επίσης ότι οι τρεις πρώτοι μήνες του νέου έτους θα είναι  «ιδιαίτερα κρίσιμοι».  Ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής είπε στον ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ  ακριβώς τι σημαίνει το παραπάνω. Η  Ελλάδα και η Ευρωζώνη  πρέπει να φθάσουν το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία για το δεύτερο  πακέτο διάσωσης των 130 δις ευρώ που συμφωνήθηκε επί της αρχής το περασμένο φθινόπωρο. Διαφορετικά, η χώρα αντιμετωπίζει χρεοκοπία.
Η συμφωνία διάσωσης πρέπει να υπογραφεί, είπε, διαφορετικά, θα είμαστε έξω από τις αγορές, έξω από το ευρώ. Η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη.
Η Αθήνα και οι Βρυξέλλες είναι επί του παρόντος στη διαδικασία διαμόρφωσης των  λεπτομερειών του πακέτου διάσωσης, το οποίο περιλαμβάνει 50 τοις εκατό κούρεμα των ελληνικών ομολόγων με στόχο την μείωση των συνολικών χρεών κατά € 100 δις. Οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για την  απομείωση του χρέους είναι ένα κρίσιμο στοιχείο του πακέτου βοήθειας. Επιπλέον, εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - η λεγόμενη τρόικα - θα είναι στην ελληνική πρωτεύουσα στις 16 Ιανουαρίου για την παρακολούθηση της προόδου των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων και μέτρων λιτότητας.

«Μεγάλη προσπάθεια για να σωθεί η χώρα"

Ο κ. Καψής προειδοποίησε ότι οι συνομιλίες θα να είναι δύσκολες. "Οι επόμενoi τρεις με τέσσερις μήνες είναι οι πιο κρίσιμοι, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η κυβέρνηση υπάρχει», είπε.
Τα σχόλιά του αντηχούσαν  εκείνα του κ. Βασίλης Ράπανου, επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας της χώρας "Ελπίζω ότι το  πολιτικό μας σύστημα να αντιλαμβάνεται πόσο σημαντικές είναι αυτές οι στιγμές», δήλωσε ο κ.Ράπανος.. Οι πολιτικοί πρέπει να βάλουν στην άκρη τα κομματικά συμφέροντα, τις προσωπικές φιλοδοξίες και να στηρίξουν την κυβέρνηση σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για να σωθεί η χώρα.
Η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει  € 14,5 δις. για λήξη ομολόγων στις 20 Μαρτίου, επείγουσα ανάγκη για την επίσπευση της συμφωνίας του πακέτου διάσωσης..
Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν  ασκήσει κριτική στην Αθήνα στο τέλος του 2011 για την αργή πρόοδο υλοποίησης των  μεταρρυθμίσεων και για την μη επίτευξη του στόχου του ελλείμματος για το έτος. Τώρα, η χώρα είναι αντιμέτωπη με την προοπτική να πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της από 9 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το περασμένο έτος σε επίπεδο χαμηλότερο του 5 τοις εκατό το 2012. "Θα δούμε. Θα μπορούσε να υπάρξει ανάγκη για επιπλέον (λιτότητας) μέτρα», δήλωσε ο κ.Καψής.
Ένας άλλος τομέας ανησυχίας για την ΕΕ είναι οι προσπάθειες της Ελλάδας για την καταπολέμηση της εκτεταμένης διαφθοράς και της φοροδιαφυγής - ανησυχίες πού είναι πιθανό να αυξηθούν μετά την αποτυχία συλλογής 15 εκατομμυρίων ευρώ  προστίμων λαθρεμπορίου πετραιλεου΄
.
Αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου Στοιχηματίζουν κατά του ευρώ

 Εν τω μεταξύ, παρά την ηρεμία κατά τη διάρκεια των διακοπών, οι επενδυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το 2012 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για το ευρώ. Σύμφωνα με έκθεση της Financial Times, τα hedge funds στοιχηματίζουν εις βάρος του Ευρωπαϊκού κοινού νομίσματος σε μεγαλύτερο βαθμό από ποτέ άλλοτε. Επικαλούμενη στοιχεία από την επιτροπή της Commodity Futures Trading πού εδρεύει στις Η.Π.Α, η εφημερίδα γράφει ότι την τελευταία εβδομάδα του 2011 εμφανίστηκε αριθμός ρεκόρ στοιχημάτων για την πτώση του ευρώ..
Παρόμοια στοιχήματα απέτυχαν  να πληρωθούν την περασμένη χρονιά γιατί το νόμισμα παρέμεινε εκπληκτικά ισχυρό, παρά την κρίση του χρέους που μαίνεται.. Στο το τέλος του 2011, ωστόσο, το ευρώ υποχώρησε έναντι τόσο του δολαρίου όσο και του γιεν και τελείωσε το έτος ως το χειρότερο σε απόδοση σημαντικό νόμισμα στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου